donderdag 11 juli 2013

slechte koningin

In één van mijn kasten zat een  moer die enkel darren legde. Waarschijnlijk door het slecht weer, is de koningin niet bevrucht geraakt. Bijen hebben geen mannetje (dar) nodig om een levend wezen te verwekken. Wel komt er uit een onbevrucht ei een dar. Hieronder zie je de slechte koningin. Je kunt duidelijk het verschil zien tussen de koningin en de werkster. De koningin (moer) heeft een duidelijk langer achterwerk en normaal is het leerachtig van uitzicht ook. Haar poten zijn langer zo kan ze gemakkelijker rondlopen over de raten. Ze heeft maar even grote vleugels als een normale bij daardoor kan ze natuurlijk niet meer zo goed vliegen als een gewone werkster. Zeker niet als ze vol eieren zit.
Het was niet gemakkelijk om de koningin uit het volk te krijgen. Ik heb daarvoor de kast weggezet van zijn plaats. Een ander lege kast in de plaats gezet. En dan 1 voor 1 de raten afgeklopt en in de nieuwe kast gehangen. De meeste bijen vliegen terug de nieuwe kast, naar hun raten. De koningin die niet zo goed kan vliegen en haar kast niet zo goed weet staan, blijft achter in de oude romp samen met nog wat bijen. Nu kon ik haar gemakkelijker vinden. Wel heb ik redelijk wat steken door mijn jeans broek gekregen.
Nu dat ik de slechte moer uit de kast heb gekregen, kan ik het volk verenigen met een klein volkje, die ik in mei gemaakt heb.
Een volk verenigen gebeurd door de volken op elkaar te zetten met een krant ertussen.
De bijen kruipen naar elkaar toe door de krant. Zo krijgen ze een gemeenschappelijke geur en moorden ze elkaar niet uit. Als dit lukt zal de krant in snippers voor de kast liggen. Dit op hoop van zegen. Als het verenigen niet gelukt is dan heb ik nog 1 mogelijkheid. Eitjes van een andere kast inhangen. Als de bijen moer loos zijn maken zij van de eitjes een nieuwe koningin via redcellen.
Als de bijen te lang zonder moer blijven, dan beginnen de werksters te leggen. Natuurlijk enkel darren. Dan is het volk verloren, daar kun je niets meer mee doen.