zaterdag 12 oktober 2013

inwinteren

Na het afnemen van de honing, moeten de bijen ingewinterd worden.
Eerst heb ik daarvoor gekeken hoeveel honing er in de broedkamers zit. Uit de broedkamers haal ik geen honing. Dit is volgens mij beter voor hun gezondheid.
1 volle raat is ongeveer 2kg honing. De kolonies worden bijgevoederd met suikerwater tot ze ongeveer 10 kg eten hebben. Dit gebeurd nadat ze de onverzegelde honing terugkregen. in hun voederbak. De bijenvolkeren krijgen elk 2 kg suiker per 2 dagen. Die ze gretig opnemen.
 
 
 
Na het bijvoederen, wacht ik een week om ze te behandelen tegen de varroamijt. Zo kunnen de bijen op hun gemak het suikerwater verwerken en verzegelen. Ondertussen vliegen de bijen nog goed. Het is nog goed weer. In het najaar bloeien er immers ook nog bloemen. De klimop zal ook spoedig bloeien.
 
De bijen zien er in ieder geval zeer gezond uit. Je ziet duidelijk dat ze meer blinken dan de zomerbijen. Dit komt omdat de winterbijen meer lichaamsvet hebben.
 
 
Na de week rust, het was toen begin september, heb ik de bijen behandelt tegen de Varroa.
Deze keer heb ik mierenzuur gebruikt. Door af te wisselen van behandelingsmethoden, hoop ik dat de varroa mijten niet resistent worden.
 


Hierboven zie je de sponsdoekmethode. Met een spuit heb ik 60ml mierenzuur(65%) op de sponsdoek gedaan. Deze wordt dan onder de kast geschoven net onder het verluchtingsrooster. Het moet voor deze methode wel tussen de 10 en 25°C zijn. Anders heb je onvoldoende of teveel verdamping. Het zuur haalt de mijten van de bijen en ook van het open en gesloten broed. Voor de bijen is dit ook niet zo leuk, maar het is voor hun bestwil.  Mierenzuur is net zoals oxaalzuur een natuurproduct. Met zuren moet je wel voorzichtig zijn. Dus draag ik steeds een veiligheidsbril, handschoenen en een fijnstofmasker klasse drie.

Na de eerste koude golf die we meestal in december krijgen zal ik de bijen nogmaals behandelen.
Dan zal ik oxaalzuur gebruiken door middel van de druppelmethode.

Ik wil tevens naar iedereen een oproep doen, om bijenvriendelijke planten te zetten. Krokussen en andere vroegbloeiers zijn zeer belangrijk, want daaruit halen ze stuifmeel uit om hun larven te voeden. Zo kunnen ze beginnen om hun volk uit te breiden na de winter. Wilgen en lindebomen zijn ook zeer goed. Zie maar eens op het internet, er zijn sites genoeg over bijenvriendelijke planten.
De bijen zullen u dankbaar zijn.