maandag 23 december 2013

Winterbehandeling


Het is winter, de bijen zitten nu op tros. Ze kruipen zo dicht mogelijk bij elkaar, om de warmte in de tros te houden. Deze blijft rond de 35 graden in het midden. De binnenste bijen trekken hun spieren samen om de warmte te creƫren. Ze wisselen ook constant eten uit aan elkaar. Er zit nu bijna geen broed meer in het volk. Dit is het ideaal moment om te behandelen tegen de varoamijt.
In de winter gebruik ik de druppelmethode. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren. Zo worden de bijen zo weinig mogelijk gestoord. Het gevaar is dat de bijen verkleumen als dit te lang zou duren.


Thuis bereid ik alles voor. Eerst maak ik suikerwater door 400 ml water op te warmen en te vermengen met 400gram suiker. Als dit terug kleurloos is, is deze klaar. Nu laat ik dit afkoelen tot ongeveer 35 graden. Nu voeg ik hier 3.7% oxaalzuurpoeder aan toe. Dit heb ik geleerd van een zeer ervaren imker uit Nederland. Nu vul ik spuiten van 60ml. Die doe ik in een koffertje om warm te houden. Dan rijd ik naar mijn bijen. Doe de dekplaat van de kast en druppel ik de vloeistof tussen de raten.

's Anderdaags ben ik de mijten gaan tellen die dood gevallen waren op de varoaplank. Het bleek hoog tijd voor de behandeling. Er waren meer dan 600 mijten gevallen per kast. Wel een beetje veel naar mijn zin.


Nu afwachten tot in het voorjaar hoeveel kasten de winter hebben doorgebracht. Een volkje vond ik zwak om in te winteren, ik hoop dat deze het ook overleefd.