zondag 28 juni 2015

De koningin

De koningin ook wel moer genoemd, is de belangrijkste bij van de kolonie.
 

Zij heeft een zeer groter achterlijf dan de werksters.
De moer kan tot 1500 eitjes leggen per dag.
Ze ontstaat uit een bevrucht ei net zoals de werksters.
 

De koninginnencel wordt belegd met een bevrucht ei. Na drie dagen wordt die een larve.
Deze word dan tot de negende dag gevoerd door de werksters met koninginnengelei. Daarna wordt de cel gesloten. De larve verpopt nu tot koningin.
Zestien dagen na het leggen van het eitje, knaagt de koningin zich uit de cel.
 
 
 
 
 
Als de koninginnencel gesloten is, verlaat de oude koningin de kast, samen met de helft van de bijen.


Ze hangen hier rond de paal van een paardenweide. Je ziet niks meer van de paal.
Dit is een voorzwerm, dus met een reeds bevruchte moer.
Zij beginnen een nieuwe kolonie op een andere plaats.
 
 
Natuurlijk word er meer dan één koningin geboren, en ook niet allemaal op dezelfde dag.
De nieuwe moeren die elkaar tegenkomen vechten tot de dood.
Anderen verlaten ook de kast met een kleinere groep bijen. Dit noemen we een nazwerm.
Hier zit dus een nog niet bevruchte moer in.
 
 
 
De onbevruchte moer moet nu bevrucht geraken. Vijf dagen na haar geboorte, bij mooi weer en weinig wind vliegt zij uit. Ze word in de lucht bevrucht door verschillende darren.
Zij is nu bevrucht voor het leven. Ze kan nu bevruchte en onbevruchte eitjes leggen.
 
Geraakt ze door slecht weer of gebrek aan darren niet binnen de drie weken bevrucht, dan zal zij enkel onbevruchte eitjes leggen. Hieruit komen dan darren, zij kan dan geen werksters maken en is dan nutteloos.
 
 
 
Het kan natuurlijk gebeuren dat de koningin vroegtijdig sterft. Soms word ze opgegeten door een zwaluw tijdens de bruidsvlucht. Ze kan ook tussen de kast geraken of er uit vallen tijdens het manipuleren van een kast. In dit geval maken ze redcellen, van gewone cellen.
 


Hierboven zie je de verticale cellen die uitgebouwd zijn uit cellen waar normaal gewone werksters uit gingen geboren worden.
Ze gebruiken hiervoor bij voorkeur larven van 3 dagen oud, omdat alle larven tot de derde dag dezelfde voeding krijgen(koninginnengelei).
 
 
 
Een koningin kan tot vijf jaar leven. Meestal word zij vroeger vervangen door de bijen als ze niet meer zo goed legt. Een gewone werkster leeft in hoog seizoen maar zes weken.
 
 
 
 

vrijdag 1 mei 2015

de lente is in het land

 
 
Later dan vorig jaar, maar de lente is weer in het land.
Het is hier aan de kust nog niet warm geweest.
 
 
De bijen vliegen al goed rond, de bomen staan in bloei. De volken beginnen zich weer uit te breiden. De kolonies zijn nu op het kleinst. De winterbijen zijn aan het sterven. De eerste jonge bijen zijn er al maar ze zijn nog niet talrijk.

 
 
Ik heb overal verse bodems onder de kasten gezet. Overtollige suikervoeding weggenomen,
koninginnen rooster geplaatst met daarboven de eerst honingzolders.
Ik heb ook het darrenraampje geplaats om de varroa te bestrijden.
 
 
 
 
De ramen zitten al vol met gesloten en open broed, zie midden van het raam.
.In de hoeken zie je nog een beetje suikervoeding. Die felgele cellen ernaast, dat zijn cellen gevuld met stuifmeel. Dat hebben de bijen nodig om de larven op te kweken. De cellen met het wit in, dat zijn de larven. Het grootste gedeelte van de cellen in dit raampje zijn gesloten. In die cellen verpoppen de larven tot uiteindelijk werkbijen.
 
Nu wachten tot we kunnen beginnen met de koninginnen kweek.
Zodat ik weer kan uitbreiden.
 
 
 
 
 
 
 
 



vrijdag 27 februari 2015

bijensterfte

Eindelijk eens warm weer, het is 't moment om de bijen te zien vliegen. Hopend dat de bijen de winter overleeft hebben. Het is ook het moment om kalk onder mijn kasten te strooien om de bodem te ontsmetten.
 
 
Dit is helaas geen leuke dag voor mij. Twee van de zeven kasten hebben de winter niet overleefd. Een ander is zeer zwak, meer weet ik van die kast niet, want nu mag ik die niet opendoen. Hopelijk blijft die leven.
 
 
 
 
De bodem van de kast ligt bezaaid met dode bijen. Door gebrek aan eten kan dit niet zijn, want de kast weegt nog zwaar er zit nog ongeveer 10 kg eten in . Een echt koude winter is het ook niet geweest.
 
 
 
Dus de oorzaak van de sterfte weet ik niet. Er bestaan vele theorieën rond bijensterfte, waar wij niks kunnen aan doen. We kunnen wel voorzichtiger omspringen met insecticiden en onkruidverdelgers.
Sproei zeker niet op bloeiende planten. Bloemetjes in gazons vind ik mooi. Maar als je die echt niet wilt, maai dan eerst uw gazon eer u die besproeit. Beter nog is gewoon uittrekken, of wegbranden.
 
 

Nu het positieve. De raszuiver koninginnen die ik vorig jaar gekweekt heb uit larfjes van de imkersbond doen het goed. Ze vliegen het beste. Ik ben benieuwd wat zij dit jaar gaan presteren.
 
Bij goed weer doen de bijen hun reinigingsvluchten. Februari is de beginmaand van het broed. Nu verbruiken de bijen het meeste van hun opgeslagen honing en suikerwater.   Ze moeten nu het broednest op 35°C houden en de larven voeden. De bijen  halen nu ook volop stuifmeel van de krokussen om de larven te voeden.  De winterbijen hebben nu maar ongeveer een maand  meer te leven en dan moeten er al nieuwe bijen geboren zijn. Eind maart begin april, zijn de kolonies op hun kleinst, omdat de winterbijen aan het sterven zijn, en de kweek van de jonge bijen is dan nog in de opmars.

Zo ik kan beginnen aan een triestig werkje, alle wasraten van de dode kasten, uitsnijden en weggooien. Daarna de raampjes en kasten volledig ontsmetten met bleekwater. Daarna nog eens ontsmetten met ijsazijn. Dan opschuren en een nieuw laagje verf aan de buitenkant.

Hieronder een link over bijvriendelijke planten en één over wintersterfte bij de bijen.
http://www.plantenkwekerijen.be/bijenvriendelijk.html
http://www.ifang.be/resultaten-enquete-wintersterfte-2014-2015/