zondag 23 juni 2013

honig oogsten

Ik weet niet of je nog van voorjaarshoning kan spreken met dit slecht weer, maar het moment is aangebroken om de honing te oogsten. Daartoe plaatsen we een uitdrijver tussen de honingzolder en de broedkamer.


Alle bijen gaan 1 keer per dag naar hun koningin. De uitdrijver zorgt ervoor dat de bijen niet meer terug kunnen naar de honingzolder. Na 1 dag kunnen we gemakkelijk de honingraten uithalen. Er zitten maar een 20 tal bijen meer in de zolder.


 
 
Dit is een raat die bijna volledig verzegeld is. De bijen verzegelen de honing met was. Dit gebeurt als er maar 20% vocht meer in de honing zit. Als een raat voor drie vierden verzegelt is, mag de honing gewonnen worden.
 
Eerst moeten de zegels weggenomen worden met een ontzegelingsvork. Dit is een serieus werkje.
Daarna wordt ze uit de wasramen geslingerd met een honingslinger.
 
21 kg was de oogst, niet slecht met zulk slecht weer. De honingzolders worden nu teruggegeven. ze kunnen opnieuw vullen als het weer het toelaat.
 
De honing moet nu enkele dagen rijpen, in afgesloten emmers geschikt voor voeding. De fijne was deeltjes die door de zeef geraakt zijn komen nu naar boven. Mijn lieve vrouw Els zal die deeltjes afspanen. Dan moeten we nog enkel weken roeren. Als de honing geroerd is kunnen we overgaan tot het afvullen in potjes.

zondag 16 juni 2013

Een aflegger maken


Hierboven zie je duidelijk het verschil tussen een koninginnendop, een werkster en darrecel.
Boven het puntje van de i van "ei" zie je een eitje.
De werksters maken de grote van een cel. De koningin legt daar dan een eitje in. Na 3 dagen wordt het ei een larve. Negen dagen na het leggen van het ei word de cel gesloten door de werksters.
Nu kan de made verpoppen. De koningin word geboren 7 dagen na het sluiten van de cel. De werksters na 12 dagen. Van een dar (mannetjes bij) duurt het 15 dagen na sluiting van de cel.

De koningin heeft een lederachtig lang achterwerk en oranje/bruine achterpoten. Helaas heb ik daar nog geen foto van. Je ziet niet elke dag een koningin. Je laat die best met rust want de kolonie gaat of staat met de koningin.

Een werkster voert verschillende taken uit, volgens haar leeftijd.

De darren zijn grote plompe bijen. Je kunt duidelijk het verschil zien als ze in en uit de kast vliegen.
Ze zijn in alle kasten welkom in deze periode. Ze kunnen niet steken. Hun enige taak is de koningin bevruchten.

De raat hierboven met de 2 moerdoppen heb ik in een nieuw kastje gestoken samen met nog een paar raten. Waar er broed honing en stuifmeel inzit. Als de koninginnen of moeren geboren worden.
Dan zullen ze het uitvechten. De sterkste wint. Zij wordt dan binnen de maand in een bruidsvlucht bevrucht door verschillende darren. Daarna begint ze eitjes te leggen. En is de nieuwe kolonie geboren.

Ik heb deze aflegger gemaakt, om die later te verenigen met een kast die het niet zo goed doet. Waarvan ik vermoed dat het geen goed koningin is.

zaterdag 1 juni 2013

het voederen van de nieuwe zwerm

De derde dag na het vangen, word de zwerm gevoerd.


Daartoe wordt er een plastieken bak, op een gat in de bovenste plank gezet.
Dit is een bak zo gemaakt dat de bijen niet kunnen verdrinken in het suikerwater.
Suikerwater wordt gemaakt door 1 kg suiker te mengen met 1liter warm water. en vervolgens te laten afkoelen.
 


 
Het doel van dit voederen, is dat de bijen in een zwerm eten meehebben voor 3 dagen. Daar zij nieuwe raten moeten opentrekken hebben zij veel voeding nodig. Zeker met dit slecht weer kunnen zij dit goed gebruiken. Want veel valt er niet te halen.

 
 
Hier zie je ze mooi op een rijtje de voeding opnemen.

de risico's van het vak

gisteren tijdens het zoeken naar koninginnedoppen , zat er een scheurtje in het vizier van mijn pak.
Toen kreeg ik een prik in mijn kin. De gevolgen 1 dag  een gezwollen wang.
Nu, de bijen doen enkel iets als ze hun kolonie moeten verdedigen. Anders zijn ze vreedzaam.