zondag 16 juni 2013

Een aflegger maken


Hierboven zie je duidelijk het verschil tussen een koninginnendop, een werkster en darrecel.
Boven het puntje van de i van "ei" zie je een eitje.
De werksters maken de grote van een cel. De koningin legt daar dan een eitje in. Na 3 dagen wordt het ei een larve. Negen dagen na het leggen van het ei word de cel gesloten door de werksters.
Nu kan de made verpoppen. De koningin word geboren 7 dagen na het sluiten van de cel. De werksters na 12 dagen. Van een dar (mannetjes bij) duurt het 15 dagen na sluiting van de cel.

De koningin heeft een lederachtig lang achterwerk en oranje/bruine achterpoten. Helaas heb ik daar nog geen foto van. Je ziet niet elke dag een koningin. Je laat die best met rust want de kolonie gaat of staat met de koningin.

Een werkster voert verschillende taken uit, volgens haar leeftijd.

De darren zijn grote plompe bijen. Je kunt duidelijk het verschil zien als ze in en uit de kast vliegen.
Ze zijn in alle kasten welkom in deze periode. Ze kunnen niet steken. Hun enige taak is de koningin bevruchten.

De raat hierboven met de 2 moerdoppen heb ik in een nieuw kastje gestoken samen met nog een paar raten. Waar er broed honing en stuifmeel inzit. Als de koninginnen of moeren geboren worden.
Dan zullen ze het uitvechten. De sterkste wint. Zij wordt dan binnen de maand in een bruidsvlucht bevrucht door verschillende darren. Daarna begint ze eitjes te leggen. En is de nieuwe kolonie geboren.

Ik heb deze aflegger gemaakt, om die later te verenigen met een kast die het niet zo goed doet. Waarvan ik vermoed dat het geen goed koningin is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten