zondag 23 juni 2013

honig oogsten

Ik weet niet of je nog van voorjaarshoning kan spreken met dit slecht weer, maar het moment is aangebroken om de honing te oogsten. Daartoe plaatsen we een uitdrijver tussen de honingzolder en de broedkamer.


Alle bijen gaan 1 keer per dag naar hun koningin. De uitdrijver zorgt ervoor dat de bijen niet meer terug kunnen naar de honingzolder. Na 1 dag kunnen we gemakkelijk de honingraten uithalen. Er zitten maar een 20 tal bijen meer in de zolder.


 
 
Dit is een raat die bijna volledig verzegeld is. De bijen verzegelen de honing met was. Dit gebeurt als er maar 20% vocht meer in de honing zit. Als een raat voor drie vierden verzegelt is, mag de honing gewonnen worden.
 
Eerst moeten de zegels weggenomen worden met een ontzegelingsvork. Dit is een serieus werkje.
Daarna wordt ze uit de wasramen geslingerd met een honingslinger.
 
21 kg was de oogst, niet slecht met zulk slecht weer. De honingzolders worden nu teruggegeven. ze kunnen opnieuw vullen als het weer het toelaat.
 
De honing moet nu enkele dagen rijpen, in afgesloten emmers geschikt voor voeding. De fijne was deeltjes die door de zeef geraakt zijn komen nu naar boven. Mijn lieve vrouw Els zal die deeltjes afspanen. Dan moeten we nog enkel weken roeren. Als de honing geroerd is kunnen we overgaan tot het afvullen in potjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten