dinsdag 25 maart 2014

Honingzolders plaatsen.

Het voorjaar begint vroeger dan andere jaren.
Er staan al vele bomen en struiken in bloei.



 
De kasten  zitten al vol open en gesloten broed.
Je kan hieronder de larven, eitjes en gesloten cellen zien (zie eerder blogbericht)
 
Twee van de kasten zitten al propvol met bijen. Daar kan ik dus honingzolders opzetten. De kasten waar nog minder bijen inzitten, maar die toch al vol zitten met broed, zal ik nog 2 weken wachten om de honingzolders op te plaatsen. De bijen moeten nu immers het broed goed warm kunnen houden. Als ze met minder zijn kunnen ze dit beter als de kast klein blijft. Daarom zitten er ook nog planken onder de verluchtingsroosters. Water is nu ook zeer belangrijk voor de bijen. De regenafvoer van het bijenstal komt in een emmer met kurken waarop ze kunnen zitten om water op te nemen.
 
Voor dat ik de honingzolders opzet plaats ik eerst het koninginne rooster.
 
 
 
 
 
Door dit rooster te plaatsen kan de koningin niet naar de honingzolders. Zo blijft het broed gescheiden van de honing. Mijn honingzolders zijn 15 cm hoog. Een broedkamer is 22.5cm hoog.
De honingzolders zijn minder hoog, omdat die anders veel te zwaar zijn om op te heffen.
 
Hopelijk word het nu vlug nog iets warmer en blijft het zulk hemels weer, dan kan ik op al mijn kasten de zolders plaatsen.

zondag 2 maart 2014

Begin van een nieuw jaar

In februari maart komt het volk langzaam uit hun winterrust. De koningin begint weer aan de leg van eitjes. De werksters beginnen bij mooi weer, vanaf 10 graden stuifmeel binnen te halen. Ze doen ook hun reinigingsvluchten. Je kunt de bijen een enorm plezier doen, door vroegbloeiers zoals krokussen en wilgen te planten. Een goed volk bevat tussen de 10000 en 15000 bijen.
 
 

Na de zomer zijn er dat meer dan 30000.  Zodra de nieuwe bijen dit jaar geboren worden, sterven de winterbijen.

Jammer genoeg heeft één van mijn zes kasten de winter niet overleefd. Het volkje was eigenlijk te klein om in te winteren, ik heb ze toch een kans gegeven. Jammer dat het niet lukte.


Ik heb deze winter van mijn vrouwtje een honingslinger en een rijper gekregen.
 


Dus ik ben klaar voor een nieuw seizoen. Nu nog hopen op een mooi en bloemrijk voorjaar.

Hierbij wil ik ook nog een oproep doen. Als je ergens een zwerm bijen ergens ziet neerdalen  op een tak of zo.
 
Probeer dan als 't u beliefd de plaatselijke imker te bereiken. Deze komt ze zo spoedig mogelijk halen. Een zwerm bijen zoals hierboven doet niks. Bel dus niet meteen de brandweer, maar geef de imker een kans, zijn bijen terug te halen. Ik zou je in ieder geval dankbaar zijn.
 
 
Het zien landen van die tienduizend bijen is trouwens prachtig.